Nový register je podľa Kaliňáka chrbticou budúceho eGovernmentu

21.02.2013 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) - Nový register fyzických osôb, ktorý prináša novela zákona z dielne ministerstva vnútra, bude podľa šéfa rezortu Roberta Kaliňáka základnou chrbticou budúceho eGovernmentu, teda informatizácie verejnej správy. "Je aj základnou chrbticou budúcich služieb poskytovaných občanom v rámci projektu a reformy ESO, pretože práve od tejto databázy budú závislé aj ostatné systémy," skonštatoval po dnešnom rokovaní vlády.

Minister pripomenul, že jedným z cieľom reformy verejnej správy je aj to, aby občan nemusel úradom nosiť potvrdenia, ktoré predtým vydal sám štát. "Aj nový register obyvateľov je o tom, aby sme dokázali elektronicky zhŕňať všetky tie informácie a nahradiť ten jeho domáci archív, kde sa snaží vyhľadať neustále svoje staré dokumenty, ktoré k jeho osobe štát kedysi vydal," poznamenal Kaliňák. Do budúcnosti by sa tak malo napríklad umožniť vydávanie dokladov mimo trvalého bydliska.

Vznik nového registra, ktorý prináša novela zákona o hlásení pobytu občanov SR, dnes odobrila vláda. Informácie o mene, dátume narodenia či udelenom titule by tak mali byť už od januára budúceho roka dostupné na jednom mieste. Predpokladané výdavky na tento projekt a ďalšie opatrenia, ktoré zavádza novela, by mali do konca roka 2015 dosiahnuť asi 10,8 milióna eur. Peniaze majú podľa Kaliňáka pochádzať najmä z eurofondov.
 

Vyberte región